1 Mayıs 2009 Cuma

MUTFAK GÜNLÜĞÜM


Herkese hayırlı Cumalar ve iyi tatiller,


Bloğumda yeni bir dönem başlıyor.


Evleneli 2,5 seneye yakın oldu ve şimdiye kadar ne annemden ne de babamdan "kızım zayıflamışsın kendine bak yüzün sapsarı" gibi laflar hiç duymamıştım. Evet biraz zayıfım ama ... Bende biraz tırstım ve gerçektende biraz dengesiz beslendiğimi farkettim. Sabahları alelacele edilen hatta bazen edilmeyen bir kahvaltı, her karın guruldamasında atıştırmalık birşeyler sayesinde geçiştirilen öğle yemeği ve eğer koca evde yemiycekse yine geçiştirilen akşam yemeği. Ama sanmayınki aç kalıyorum hayır açlığa hiç tahammülüm yoktur ama acıkınca oturup adam gibi yemek yemiyorumda abur cubur veya o anda canım ne çekerse makarna, hazır mantı ekmek arası bişeyler felan. Bunları farkettiğim zaman yeme düzenime el koyma zamanının geldiğini anladım ve her işe başlamadan önce program yaptığım gibi bunda da yapmaya karar verdim. Bunuda sizlerle paylaşıcam. İnşallah hergün neler yediğimi ve ne mamalar yaptığımı onları yaparken yaşadıklarımı nasıl olduklarını yani mutfakta başımdan geçenleri yazmaya yani bir "MUTFAK GÜNLÜĞÜ" tutmaya karar verdim. Hemen bugünden başlıyalım.

SABAH
Bugün tatil olduğu için güzel bir kahvaltı sofrası hazırlayım dedim ve dolaptaki 3 yufkanın ikisi ile patlıcanlı gözleme yaptım. Tarifi yakında. Dünden kalma
mercimek köftesi, yalancı profiiterol, çilek, salatalık, domates, peynir, zeytin, bal yani oldukça zengin bir kahvaltı menümüz vardı.

ÖĞLEN

Ezogelin çorba ve dün yaptığım enginar yemeği ile yalancı profiterol.



Dün bizim buranın semt pazarı vardı. Bende pazar sever biri olarak pazarıma gittim. Aldıklarımın arasında; Enginar, patates, havuç, limon, nane, çilek, biber, bezelye vardı.





Nane;
Aslında benim evde yukarıda görüldüğü gibi saksıda nanelerim var o yüzden şimdiye kadar hiç pazardan nane almamıştım ama benim nanelerin yaprakları minnacık bu aldığım nanelerin yaprakları okadar büyükki!! nane nasıl çoğaltılır biliyomusunuz?? Sapını toprağa saplayıp sularsın ve nanen olur. Yetiştirmesi bakması çok kolaydır. Kendikendime dedimki bu kocaman nanelerin saplarını toprağa eksende benimde böyle kocaman nanelerim olsa güzel olamazmı! Bugün nanelerin yapraklarını ayıklayıp hava almayan bir kaba koydum yarın da saplarınısaksıya ekicem. Bakalım olcak mı??


Enginar;
2 hafta önce hayatımda ilk defa enginar alıp zeytin yağlı pişirmiştim ve çok beğenmiştim. Ancak fotoğrafını çekemediğim için bu haftada alıp pişirdim tarifi yarın inşallah. Alırken adam kılçıksız diye bağırıyodu bende kendi kendime kılçıklısı nasıl ki diye düşünmüştüm ki öğrendim :) aldığım enginarlardan biri kılçıklı çıktı. Patates, havuç ve limonda enginar yemeği için alındı.


Bezelye;
Aslında evde yemek vardı ama hafta içi yaparım diye aldım. O zamana kadarda bozulmaması için ayıklayıp yıkayıp buzluğa koydum.















Çilek;
Çilekleri bu sabah ayıklayıp temizledim. Çilekler biraz kötü çıktılar Sol resimde de görüldüğü gibi dışı kıpkırmızı ama içi bembeyazdı. Buna rağmen kaynarken etraf miss gibi çilek koktu. Biraz yemeklik ayırdım. Geri kalanı ilede komposto yaptım. Yazın bunu çok yapıyorum soğuk soğuk nefis bir içecek.


İyi bir tatil geçirmeniz dileğiyle....

6 yorum:

  1. Çilek kompostosunu çok severim, dün annemde yapmıştı. Eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Çileklerden yüzde doksan reçel yaparız ama geçen yaz bir kere kompostosunu yapmıştım da, amcam, yiğenim bundan bana hep yap demişti:)
    içi kıpkırmızı çilekler ancak bu ayın sonuna yeriz sanırım..

    enginarı keşke ben de sevebilsem,kim bilir belki bir gün hımm?

    bezelyeye hasret kaldım ama çok severim:)

    ah ah dünya işte,kimi kilo verme derdinde kimi alma:))

    YanıtlaSil
  3. Çilekten komposto ilginç fikir.. Çilekli tariflere takıldım. Bunu da denemeli :)

    ellerinize sağlık.

    mutfak günlüğüde harika bir fikir.

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım yazdıklarını okudum gerçekten çok zayıfladın bu aralar kendine iyi bakma kararın beni sevindirdi daha çok gençsin yeme alışkanlıkları edin ki yarın birgün hem çalışacaksın çocukta olunca daha yoğun günler seni bekliyor olucak şimdiden güçlü olmalısın
    seni öpüyorum.Hayırlı hafta sonları diliyorum..

    YanıtlaSil
  5. ne varsa sebze meyvede var,abur cubur hem kilo yapiyor hemde dengeziz bir beslenme oluyor.
    Cilek komposton bullur gibi berrak olmus simdi olsa hic fena olmazdi eline saglik sanada neseli tetiller dilerim

    YanıtlaSil
  6. ablacım şişmanlamak için verdiğin bu çabayı taktir ediyorum :) şaka bi yana gerçekten biraz kilo almalısın tabi mutfak günlüğü tutmak süper fikir ama ben böle bişey yapmaya kalksam buna ne sayfalar yeter nede kota :)

    YanıtlaSil