8 Ağustos 2008 Cuma

EV YAPIMI ET BULYON



...............Dolabın derin dondurucusunda yazlık sebzeleri doldurmak için biraz yer açıyım dedim aslında ve kemikli olan etleri haşlıyıp çorbalarda, pilavlarda kullanmak üzere kendi et bulyonlarımı yaptım. Biraz zahmetli ama değer. Etleri önce çözdürmem gerekiyordu ve bu bir günümü aldı. Çünkü okuduklarıma göre donmuş tavuk ve etler buzdolabında çözülmeliymiş mikroorganizmalar üremesin diye. Ertesi gün etleri en büyük tencereme koyup ağzına kadar su doldurdum içine 2 soyulmuş bütün soğan, defne yaprağı, karabiber, havuç, patates koyup iyice haşladım. Tuz koymadım çünkü sonradan yemeklerin tuzunu ayarlayamam diye.
............Biraz soğuyan et suyunu buzluk kaplarına koyup dondurucuya koydum. Benim için zor tarafı sadece resimdeki buz kalıbım olduğu için o donunca kalıpları boşaltıp tekrar tekrar doldurup dondurmak zorunda kalmamdı.

Kalıptan çıkan bulyonları da buzdolabı poşetlerine koyup tekrar dondurucuya koydum. Gerçi yine dondurucu doldu ama böyle daha az yer kaplıyolar. :)


10 yorum:

  1. valla süper fikir ne diyeyim şimdi sana ben. ellerine sağlık. bende yapayım. daha kolay saklanır hem..

    YanıtlaSil
  2. valla süper fikir ne diyeyim şimdi sana ben. ellerine sağlık. bende yapayım. daha kolay saklanır hem..

    YanıtlaSil
  3. mantıklı ve sağlıklı bulyonlar olmuş..ellerinize emeklerinize sağlık..aklımın bir köşesine yazdım..tembelliğimi üzerimden atar atmaz denicem:)


    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. süper bir fikir bu bende tavuk haşlarken içine patates havuç koyar suyunu da dondurrum böylece pilavda yemekta kullarnırım süer fikir
    ellerine sağlık
    sevgilrr

    YanıtlaSil
  5. Öznurcum, ellerine sağlık. Ben de yapıyorum. Defne yaprağı yerine kereviz sapı koyuyorum. Kokuyu almaya yarıyor.. Çokda lezzetli oluyor değil mi..

    Sıcacık sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. KIZLAR GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN ÇOK SAĞOLUN.

    ZERRİN'CİM KEREVİZ SAPIDA İYİ FİKİR. BİRDAHA YAPARSAM DENİYCEM.

    YEŞİM'CİM EVET TAVUK BULYONDA YAPILABİLİR. SENİNDE ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  7. Hazır bulyon asla kullanmadığım bir
    şey.Ama süpersiniz ev yapımı ve sağlıklı.İyi fikir ellerinize sağlık.......

    YanıtlaSil
  8. Mrb arkadaşım çok güzel bir blog olmuş başarılarının devamını dilerim..
    Benim siteme de beklerim www.anindayorum.com
    Hoşçakal...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık, ramazanda çorbalarına kullanırsın, ne de güzel olur.. Eminim zahmetine değmiştir..

    YanıtlaSil
  10. et bulyon yaparken kesınlıkle patates koymamalısınız hanımlar kullanılıcak mazemeler prasanın beyaz kısmı havuc kerevız ve buke garnı dıye adlandırılan baharat posetı yapmanızı onerırım buke garni 10 tane karabıber 5 6 tane maydonoz sapı ve 1 tane defne yapragı ıle olusturucagınız ve tul benzerı bı seyın ıcıne koyup baglayın 1 kaval kemıgıne ortalama 1 kılo prasa 2 tane orta boy havuc 3 4 sap kerevız ve buke garnı ve 4 lıtre su bu ıslem kaynama sırasında tencerenın ustunde olusucak yagları kasıkla alıp yapmanız gerekır yoksa cok yaglı bır bulyon elde edersınız buda hıc ıyı tad vermez. mazemelerı orantılı olarak ayarlayabılır ve en gusel bulyonu sız yapabılırsınız aynı ıslemı tavuk kemıklerı ıle yapabılırsınız whıte brown stoc larınız elınızde hazır olur !!

    YanıtlaSil